Projecten in de Sinai

Stichting Hadiya Reizen is nu alweer meer dan 6 jaar actief in Zuid Sinaï. Een deel van het jaar woont oprichtster en reisbegeleider Marionin Nuweiba tussen de bedoeïenen. Zij spreekt  de locale taal en kent de gebruiken en traditie. Daardoor beweegt ze zich makkelijk tussen de bedoeienen en kent ze hun wel en wee. Vanuit deze contacten zijn nu drie projecten ontstaan: de Werkplaats, kralenkunst en de ecogarden. 

De vrouwen waren van oudsher gewend om hun kleding en gebruiksvoorwerpen met kralen, borduurwerk en pailletten te versieren. Tegenwoordig echter koopt men liever kant en klaar. Dat is goedkoper.

Werken met borduurzij, kralen en pailletten wordt echter nog steeds graag en met veel liefde gedaan. Tegenwoordig maakt men sieraden, etuis, tassen en wandkleden.

Het geld dat de vrouwen met dit werk verdienen is van henzelf. Ze kunnen het besteden waaraan ze willen. Zo rijgt Latifa zich een weg naar een ongehuwd bestaan: trouwen wil ze niet. Nadiya maakt etuis en tassen om haar dochter een opleiding te geven en Hamida onderhoudt  haar gezin omdat haar man geen werk heeft. 

De Werkplaats

In St  Katharina  is intussen de Werkplaats van start gegaan.  Hier leren meisjes van oudere vrouwen  de eeuwenoude borduurtechnieken, die verloren dreigden te gaan.  Daarnaast  zijn er  cursussen  naaimachinenaaien.  Het borduurwerk, dat voorheen wat slordig in elkaar stak, heeft nu een professionele uitstraling.  Klik hier  voor meer info over de  Werkplaats.

Kralenkunst

De vrouwen in Nuweiba  borduren  niet op stof, maar maken sieraden en figuren van glaskralen.  Kleine juweeltjes zijn het,  met name de engeltjes en de armbandjes. Klik  hier  voor meer info.

 Een opdracht  geven tot een eigen ontwerp behoort ook tot de mogelijkheden.  Een aantal voorbeelden van de mogelijkheden vind je hier Vind je het leuk de vrouwen te helpen door zelf deze artikelen te verkopen? Dat kan. Tegen inkoopsprijs kan je meerdere producten afnemen. Neem contact met ons op via info@hadiyareizen.nl  

De ecogarden

Ons nieuwste project is onze ecogarden. Bevlogen bedoeienen kweken hier tomaten, komkommers, courgettes, uien en knoflook  zonder het gebruik van kunstmest of bestrijdingsmiddelen. Kort geleden is hier een nieuwe watertank geinstalleerd en er is een waterput geboord. Dit om in de zomer ook meloenen, watermeloenen en okra's te kunnen kweken. meer weten? Klik hier