Projecten in de Sinai

Stichting Hadiya Reizen is nu alweer meer dan10 jaar actief in Zuid Sinaï. Een deel van het jaar woont oprichtster en reisbegeleider Marionin Nuweiba tussen de bedoeïenen. Zij spreekt  de locale taal en kent de gebruiken en traditie. Daardoor beweegt ze zich makkelijk tussen de bedoeienen en kent ze hun wel en wee. Vanuit deze contacten zijn nu drie projecten ontstaan: de Werkplaats, en kralenkunst. 
iedereen die met Marion en haar team de woestijn in gaat, bezoekt, indien gewenst, deze projecten.

De vrouwen zijn van oudsher gewend om hun kleding en gebruiksvoorwerpen met kralen, borduurwerk en pailletten te versieren. Tegenwoordig echter koopt men liever kant en klaar. Dat is goedkoper.

Werken met borduurzij, kralen en pailletten wordt echter nog steeds graag en met veel liefde gedaan. Tegenwoordig maakt men sieraden, etuis, tassen en wandkleden.

Het geld dat de vrouwen met dit werk verdienen is van henzelf. Ze kunnen het besteden waaraan ze willen. Zo rijgt Latifa zich een weg naar een ongehuwd bestaan: trouwen wil ze niet. Nadiya maakt etuis en tassen om haar dochter een opleiding te geven en Hamida onderhoudt  haar gezin omdat haar man geen werk heeft. 

De Werkplaats

In St  Katharina  is intussen de Werkplaats van start gegaan.  Hier leren meisjes van oudere vrouwen  de eeuwenoude borduurtechnieken, die verloren dreigden te gaan.  Daarnaast  zijn er  cursussen  naaimachinenaaien.  Het borduurwerk, dat voorheen wat slordig in elkaar stak, heeft nu een professionele uitstraling.  Klik hier  voor meer info over de  Werkplaats.

Kralenkunst

De vrouwen in Nuweiba  borduren  niet op stof, maar maken sieraden en figuren van glaskralen.  Kleine juweeltjes zijn de engeltjes en de armbandjes.  De kettingen zijn chic en origineel.  Er zijn maar een paar vrouwen die dergelijke kettingen kunnen maken. Klik  hier  voor meer info.

Een opdracht  geven tot een eigen ontwerp behoort ook tot de mogelijkheden.  Een aantal voorbeelden van de mogelijkheden vind je hier Vind je het leuk de vrouwen te helpen door zelf deze artikelen te verkopen? Dat kan. Tegen inkoopsprijs kan je meerdere producten afnemen. Neem contact met ons op via info@hadiyareizen.nl  

Overige projecten

Soms krijgen we ineens een donatie en in overleg met de donateurs bepalen we dan waar het geld aan besteed kan worden.
Vorig jaar konden we diverse vrouwen een aantal kippen en een zak voer cadeau doen.  Heel fijn, want de eieren vormen een welkome aanvulling op het dieet. Daarnaast kunnen de eieren verkocht worden.
Samen met  Nadia in St Katharina zijn we de Zomerschool gestart.  Het doel is om kinderen, net voor ze officieel naar school gaan, alvast voor te bereiden?
Waarom? Omdat  de bedoeienenkinderen het dialect van de Egyptische juf maar moeilijk verstaan. dat zet ze meteen op n achterstand. Met n kleine voorsprong beginnen lost  dit probleem op.
Daarnaast  wordt er volop getekend, gezongen en geknutseld .